Przyslij PW w piatek, zebym nie zapomnial zabrac kabla
[O2] Tryb skandynawski - kilka pytań przed...
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez rrysioMaicroft napisał/a:
A wiec jesli swiatla do jazdy dziennej nie wymagaja swiatel pozycyjnych z tylu, to ja mam jeszcze lepszy pomysl.
Ale niestety wymagają - była już kiedyś dyskusja o tym.
Podobno w ministerstwie planują zmienić ten przepis
Komentarz
-
-
Maicroft, świetna robota! 30-bitowy sterownik ma w końcu co robić na ciasnych łódzkich uliczkach Wierzę, że Chodovar też spełnił swoje zadanie
Jakby ktoś próbował uruchomić doświetlanie zakrętów (równie szybko jak włączenie trybu skandynawskiego), to przedstawiam poniżej opis, który... po prostu działa w Ambiente MY2008
Zamieszczone przez tmwProcedura wlaczania doswietlania zakretow w OII model na rok 2008:
- musimy sprawdzic VAGCOMem czy "09-Centr.zesp.elektr." w naszym aucie ma symbol 3C0937049AJ - jesli tak to mamy 30 bitowy sterownik, ktory obsluguje doswietlanie
- musimy sprawdzic czy auto ma swiatla przeciwmgielne, ktore dostosowane sa do doswitlania - najprosciej: dolna czesc odblysnika jest matowa - jesli tak jest to teraz pozostaje nam tylko zabawa w VAGCOMie
1. wchodzimy w "Wybor sterownika"
2. wybieramy "09-Centr.zesp.elektr"
3. Kodowanie
4. Pomocnik dlugiego kodowania
Przed zmiana kodowanie powinno wygladac tak:
018A0F130004140000110D000000000000097F065C00000000 0000000000
5. w Pomocniku dlugiego kodowania strzalkami wybieramy 23 bit
- jesli doswietlanie nie dziala ma on wartosc binarna 00000000
- jesli doswietlanie dziala ma on wartosc binarna 00001100
6. zaznaczamy opcje z Coming Home (o ile pamieam bit 2) oraz 3 i 4 - via Fog lights - powinna nam sie pojawic wartosc binarna 00001100 - jesli tak jest to przenosimy nowe kogowanie do VAGCOMa i zatwierdzamy
Po zmianie kodowanie powinno wygladac tak:
018A0F130004140000110D000000000000097F065C00000C00 0000000000Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KlauzeroZamieszczone przez twmProcedura wlaczania doswietlania zakretow w OII model na rok 2008:
- musimy sprawdzic VAGCOMem czy "09-Centr.zesp.elektr." w naszym aucie ma symbol 3C0937049AH lub koncowka AJ
Więc doświetlania halogenami też sobie w nim nie włączymy :wink:
Komentarz
-
-
Nie zwrocilem uwagi wczoraj jakie oznaczenie sterownika ma kolega, wiec niestety nie podpowiem
shado, Sa tez dwie opcje, jedna uruchamia sie jako ComingHome dla zwyklych lamp a druga dla xenonow.
Co do wartosci sterownikow w dlugim kodowaniu, wszystko zalezy od auta. Jak ktos ma dolozone np spryskiwacze lamp to juz bedzie mial inne kodowanie jak ktos tego nie ma, tak wiec na to nie ma co zwracac uwagi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rrysioSterownik 3C0 937 049 AH NIE obsługuje halogenów :!:Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KlauzeroZ drugiej strony, jeśli ktoś nie posiada halogenów, to raczej nie będzie próbował włączyć doświetlania zakrętów
Dowiedziałem się o tym przy okazji mojego kombinowania z halogenami do Minta
Komentarz
-
-
Racja, racja... dlatego wyedytowałem post, aby nie siać niepotrzebnego zamętu. Przy okazji, jak znowelizują ustawę odnośnie świateł dziennych i zgodne z polskim prawem możliwa będzie jazda bez tylnych świateł postojowych i oświetlenia tablicy, to może warto już teraz zastanowić się nad trybem amerykańskim w miejsce skandynawskiego, o którym pisał Maicroft.
Jest jakiś tutorial jak ustawić automatycznie włączane przeciwmgielne o obniżonej mocy? Oczywiście obniżonej na tyle, aby świeciły przynajmniej przez jeden sezonMądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Przy okazji Ci, którym przeszkadzały awaryjne przy ostrym hamowaniu, mogliby spróbować odznaczyć bit 0 w bajcie 17 ( środkowy obrazek "Emergency Brake Flash Light active" ), bo wydaje mi się, że ten bit jest za to odpowiedzialny ( chyba, że chodzi tu o miganie światłami stopu w czasie awaryjnego hamowania, ale Octa chyba tego nie ma... ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Przed liftem?
Z rozwiązań, które uaktywnił mi Maicroft bardzo mile zaskoczyło mnie podświetlenie tylko radia (do ustawienia w samym radiu, ale włączenie skandynawskiego nic w tej kwestii nie zmienia) i włącznika świateł (jakbym nagle w mroku musiał włączyć oraz fakt, że nie działa doświetlanie zakrętów - w dzień ich aktywacja jest bez sensu. Po przekręceniu na pozycję świateł mijania włącza się podświetlenie tablicy rozdzielczej i innych zielonych świecidełek oraz aktywne jest doświetlanie zakrętów - przemyślane rozwiązania
rrysio, dzięki za opis, będę próbował, jak przepisy odnośnie świateł dziennych będą bardziej "europejskie" - akumulator będzie wdzięcznyMądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UkiZamieszczone przez MaicroftDa sie to tak ustawic i działa, swieca halogeny, maja obnizone napiecie a tyl nie swieci
Swiatla do jazdy dziennej tak moge zrobic, ale doswietlania nie zrobie i nawet mnie to cieszy :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez UkiZamieszczone przez MaicroftDa sie to tak ustawic i działa, swieca halogeny, maja obnizone napiecie a tyl nie swieci
Swiatla do jazdy dziennej tak moge zrobic, ale doswietlania nie zrobie i nawet mnie to cieszy :twisted:
Ja tez tak chce, bo mi roche szkoda Zenon meczyć :diabelski_usmiech
Kto z Wawy da radę
Odwdzięczę się
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftDa sie to tak ustawic i działa, swieca halogeny, maja obnizone napiecie a tyl nie swieci
Szkoda ze nie jest to zgodne z przepisami tzn. Halogeny nie mają homologacji na swiatła dzienne.
NA kloszu jest oznaczenie B- swiatla przeciwmgielne ALE nie ma na nich oznaczenia RL - swiatła dzienne :P
Ps z gadżetów - ustawilem sobie podwojne swiatła stop na każdą lampę
Zastanawiam się co jeszcze warto mieć :lol:
Komentarz
-
Komentarz